FC Horst – VVOG 5 (beker)

Er zijn van die wedstrijden waarbij je van te voren een sterk vermoeden hebt dat je  puntloos naar huis zult gaan. Vandaag was zo’n dag. Door de uitslagen van onze tegenstander FC Horst van de laatste weken, en het grote aantal afmeldingen, lag het bij weinigen in de lijn der verwachting dat we zouden winnen. Toch werd het een wedstrijd met aanknopingspunten en was het niet allemaal zo slecht als de uitslag wellicht doet vermoeden. Goed, laten we bij het begin beginnen.

Na een mooie overwinning tegen SDCP vorige week, stond vandaag de laatste bekerwedstrijd op het programma, tegen FC Horst. Een ploeg die vorige week met 10-1 won van de wespen en daarvoor met 5-1 van SDCP. Via onze lijntjes met horst (keeperstrainer JW Stoffer) begrepen we dat Horst met vrijwel allemaal ex-selectiespelers speelt, en langzaam in vorm begint te komen. Daar kwam bij dat aan onze kant liefst 9 ervaren spelers zich hadden afgemeld, veelal met laffe smoesjes (ongesteld, last van linkerwang, wel tijd maar geen zin, te oud, te dom, te lelijk, etc). Kortom: het was duidelijk dat winnen vandaag geen sinecure zou worden! Met wat creativiteit toverde Koos de volgende opstelling uit de hoge hoed

Koos
Tijs (gastspeler), Arie, Machiel (gastspeler), Jeremy
Chai, Yasin, John, Ruben
Evert Jair

 Wissels: Martijn, Jan-Peter, Pieter (in geval van nood want geblesseerd)

Van te voren gaf Koos aan dat we compact zouden gaan spelen, teruggetrokken, loerend op een eventuele kans. Niemand was bijzonder hoopvol op een goede afloop, maar desondanks begonnen we met goede moed aan de wedstrijd. Helaas combineerde Horst direct goed en in de eerste minuut, lag de bal in het netje: 1-0. De nummer 10 van Horst gaf een steekpass op de spits, die draaide goed weg bij het centrale duo en schoof eenvoudig de bal rechts naast koos in het hoekje. Horst bleef hierna domineren, terwijl wij ons op eigen helft terugtrokken. Af en toe hadden we balbezit, maar we leken niet in ons ritme te komen, en bijna alle passes waren onscherp en/of werden direct onderschept door Horst. Na een minuut of twintig gebeurde dan ook wat niet uit kon blijven: de spits van Horst liep slim uit de rug van de verdedigers en kon een voorzet vanaf rechts van dichtbij inkoppen. Niet lang hierna beging John een overtreding net binnen de 16 (volgens hemzelf raakte hij de bal en gebeurde het buiten het strafschopgebied, ondergetekende kon dit niet goed zien), maar de scheids was onverbiddelijk: penalty. Koos pakte deze in eerste instantie goed, maar helaas werd de rebound er wel ingewerkt: 3-0. Wedstrijd gespeeld. Aangezien ondergetekende daarna warm ging lopen, heb ik niet alles goed kunnen zien, maar volgens mij heb ik weinig gemist. Wij kregen geen kansen en het was vooral Horst aan de bal. Na 45 minuten floot de scheids, die redelijk wat toeliet maar verder niet slecht floot, voor rust.

Moegestreden verlieten John en Jeremy het veld en in hun plek kwamen ondergetekende en Martijn Blom, waarbij laatstgenoemde zijn eerste minuten maakte in het vijfde van VVOG. Prettig om een ervaren voetballer te mogen verwelkommen (oud FC Zwolle en jarenlang VVOG 1) en Martijn liet bij vlagen zien dat hij een bovengemiddeld goede voetballer is. Nog wat meer ritme opdoen en hij zal zeker van toegevoegde waarde zijn!

Na een vrij kansloze eerste helft, begon de tweede helft redelijk goed. We kwamen meer in balbezit, begonnen duels te winnen en zowaar werden er wat kansen gecreeerd. Na 2 voorzetten van ondergetekende kon eerst Machiel koppen (net over) en mocht Yasin van dichtbij schieten. Zonder resultaat helaas. Er kwam langzaam wat meer aanvallende impuls in het spel, maar echt grote kansen, creeerden we niet. Na ongeveer een kwartier zette Horst eventjes aan en lag, nadat eerst wat kansen waren gemist, de 4-0 in het netje. Vanaf links kwam een snelle speler goed door en zijn lage voorzet werd rustig en over de grond ingetikt. Niet veel later werd een foutieve terugspeelbal van 1 van de gastspelers afgestraft door Horst: 5-0. Onder leiding van Martijn Blom op het middenveld, probeerden we aan te vallen, en we kregen wat ruimte van Horst, maar echt lekker liep het nooit. Horst bleef goed combineren en kansen volgden, maar onze verdediging speelde niet onverdienstelijke, net als ons aller Koos, en zo bleef het bij 5-0. Dat Evert en Thijs er met lichte pijntjes uitgingen, en zich lieten vervangen door John en Jeremy, veranderde daar ook niets meer aan. Kortom: zonder punten naar huis. Jammer, maar geen schande tegen een team dat in de derde klasse niet zou mistaan.

Verliezen is nooit leuk, zeker niet met 5-0, maar er waren zeker aanknopingspunten. Bij vlagen werd er scherp verdedigd, en op kleine frustratiemomentjes na (een niet nader te noemen aanvallende middenvelder werd op zijn been getrapt en ging “een beetje” boos verhaal halen) speelden we een sportieve pot, met veel positieve coaching en veel strijd. Kan en moet het beter? Absoluut. We waren redelijk slordig in de passing (zeker ook ondergetekende) en bij bijvoorbeeld ingooien reageerden we soms wat langzaam en niet scherp. Maar rekening houdende met het feit dat 9 man afwezig waren, en dat onze tegenstander simpelweg 2 klasses beter was, was het al met al zo slecht nog niet vandaag.

Volgende week voor het echie, thuis tegen die geel-zwarte !#$@##. Als we hard blijven werken, completer zijn, en langzaam op elkaar ingespeeld raken, is er zeker perspectief. Dinsdag lekker trainen, niet te lang stilstaan bij het verlies van vandaag, en 3 punten in de tas houden tegen de Wespjes!

Rest mij nog iedereen te bedanken dat ik tijdelijk aan mag haken bij het vijfde, totdat we terug naar Bangkok mogen. Ik geniet er van en hoop wat te kunnen toevoegen de komende maanden!

JP Kelder