VVOG 5 – Batavia ´90 4

Zaterdagochtend rond de klok van 8 zijn de kinderen wakker, beetje chillen en alvast een lichte tinteling in de maagstreek: Er gaat gevoetbald worden. Vandaag moet Batavia, opgeduikeld van de bodem van de Zuiderzee, aan de zegekar gebonden worden. Gaat dat lukken?
Eerst maar zien dat iedereen op het wedstrijdformulier past. En daarvoor heeft uw razende reporter een paar tips: Zeven (on)geldige reden om af te zeggen voor de wedstrijd, want met een selectie van 24 man kun je niet genoeg redenen hebben om af te zeggen.
1: De kater. 
Duh, je bent niet voor niets een bierteam cq. speelt in de Kelderklasse. Dus, dan kan het wel eens gebeuren dat je de avond ervoor net een biertje te veel neemt. Normaal gesproken zou dat je nooit tegenhouden om te voetballen natuurlijk, maar als er toch genoeg spelers zijn, dan ben jij de eerste die zich (via whatsapp, want bellen doet teveel pijn aan je hoofd) afmeldt.
2: Plaatjesdraaien
Dit verzin je alleen bij VVOG 5: “ik kom niet, want ik moet plaatjesdraaien in Deutschland.” Afijn, deze wordt wel ruim van tevoren ingediend. Mensen met een kater hebben minder recht van spreken.
3: De vrouw
Het kan best eens gebeuren dat je liefste meisje (diegene waar je mee getrouwd bent/samenwoont/geregistreerd partner, dus niet een scharrel van een paar weken) je op zaterdag nodig heeft voor allerhande klussen. Als er dan toch genoeg andere spelers zijn, dan is dit eenmalig te overzien.
4: De kinderen
Mjah, met kinderen om je heen is het toch anders. Dan vindt datzelfde liefste meisje het soms broodnodig dat op die weinige dagen dat je thuis bent, je dan niet de hele dag op de club gaat hangen, maar leuke dingen doet met de kinderen. Denk aan boodschappen, auto wassen, grasmaaien en wat dies meer zij. Vanzelfsprekend, alleen als er genoeg spelers zijn en/of ruim van tevoren.
5: De Nederlandse Spoorwegen
Op velerlei manieren in te vullen. Of de trein is te laat, hij rijdt niet, verkeerde wissel genomen, station gemist. Alleen redenen om twee voor twaalf af te zeggen. Deze is niet vooraf in te plannen, tenzij je 6 ton kaal (ex tantieme) verdient, dan mag je de NS er altijd bijhalen. Vooral bij trainingen. Maar als je deze gebruikt, vindt stiekem niemand dat echt erg. Dus gooi hem erin.
6: Broekhoest en/of omgekeerd eten:
Als je spontaan broekhoest krijg of je eten komt weer retour afzender, dan is dat best een billijke reden om af te zeggen. Gewoon, voor het wel en wee van je team makkers. Kan gebeuren natuurlijk. Wel even een appje naar de coach dat je niet komt ballen. Scheelt weer een wissel.
7: Geen zin:
Kan gebeuren, verder geen woorden aan vuil maken. Wel week erop een rondje.
Afijn, de wedstrijd. En die beginnen we met de opstelling, want vooraf waren er geen noemenswaardige mededelingen.
Opstelling. Even goed nadenken.
Koos op de goal
Achterin: Dirk, Sneijder, Marcel, Marnix
Middenveld: Pieter, JM, Jacob, Rody
Voorin: Evert, Tom
Wissels: Heleboel, zie de zeven excuses voor afmeldingen. Willen jullie daar even op letten, want nu heeft Alwin en Cor hele wedstrijd niet gespeeld.
In de eerste helft is VVOG5 de betere van de twee. Veel balbezit, maar helaas te weinig uitgespeelde kansen. Een paar middenvelders van Batavia kunnen wel een aardig balletje raken. Na seubmtien minuten spelen ontstond een fikse tegenslag voor VVOG5: Roderick moest geblesseerd het veld verlaten: De verdraaide knie deed weer verdraaid lastig. Hopelijk is onze surfer-dude snel weer hersteld en kan ie weer mee in het wervelende spel van VVOG5. Ruben was zijn vervanger. Verder weinig noemenswaardig, behalve dat het langs de lijn in de schaduw vies koud was.

Rust
: Beide teams besluiten niet een veredelde wandeltocht naar de kleedkamers te maken en blijven in het zonnetje op het veld. De scheidsrechter is hierin solidair en blijft ook op het veld. Via deze weg willen we Alwin alsnog bedanken voor het halen van de thee en deze netjes neer te zetten bij de kleedkamer. Na de wedstrijd hadden we zodoende lekker lauwe thee om het vocht aan te vullen. Dank daarvoor!
Tweede helft begon met een paar wissels. Dirk eruit voor Peter. Marcel eruit voor Marco. Evert eruit voor John. In de tweede helft deed Batavia het een stuk beter, ze wisten ons goed onder druk te zetten en de twee centrale middenvelders wisten goed het spel te verdelen. Koos moest nog een paar keer handelend optreden. Verder stond Peter nog een keer buitenspel (niemand begrijpt tot op de dag van vandaag wat hij daar in vredesnaam deed). En we wisten drie keer te scoren.
1-0: Balletje door Marco van achteruit op Ruben/John. Ruben laat hem bewust lopen voor John, die oog in oog met de keeper niet faalt
1-1: Ineens weten de mannen van Batavia vanuit een corner te scoren, door een zeer strakke voorzet van de zojuist ingevallen spits uit de Amsterdamse enclave in de polder.
2-1: Bal wordt door Pieter ingespeeld op Marco die vanuit zijn ooghoeken voelt dat dezelfde Pieter is doorgelopen. Deze krijgt hem in de diepte weer terug en weet vanaf de rand van de zestien de bal over de keeper te werken.
3-1: Van achteruit een balletje op Ruben, die kan kiezen: Zelf doorlopen of de bal afspelen op Jacob. Ruben toont aan niet zelfzuchtig te zijn (zie ook de 1-0) en speelt de bal heel slim af op de vrijstaande Jacob. Met de keeper al dichtbij stift hij de bal keurig in het lege doel.
Trouwens, ondertussen komen de wespen uit Tonsel-Zuid alvast een bloemetje op het hoofdveld bezorgen om het eerste van VVOG vooraf reeds te feliciteren met de overwinning van die middag.
Bij ons fluit de scheids ondertussen voor de laatste keer op zijn fluit. Einde. Wedstrijd afgelopen. PS: Dirk staat ondertussen al onder de douche om niets te hoeven missen van de wedstrijd van zijn dorpsgenoten tegen de trots van Harderwijk. En zoals ene bankier in ons team altijd zegt: Resultaten uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst. Oftewel, na een paar klinkende overwinningen van dvs zijn ze in Ermelo weer keurig met de voetjes terug op aarde, dankzij een mooie en verdiende 2-0 overwinning van VVOG op de Ermeloërs!
Tabee