VVOG 5 – Rood Wit ’58 4

Het vijfde speelde en verdienstelijke wedstrijd tegen een versterkt Rood Wit’58. Op karakter en werklust wisten de groenwitten een 2-2 uit het vuur te slepen. In de laatste minuut was er zelfs nog een grote kans op de 3-2 ware het niet dat spits Tom het aan gochem ontbrak door in plaats van zelf te schieten de bal af te geven aan dolle dries Jake. Dit staaltje ontbaatzuchtigheid kwam het vijfde duur te staan aangezien Kobus volgens de niet geheel onpartijdige grensrechter in buitenspelpositie stond. Al met al een terecht geliijkspel waar het vijfde op door kan borduren. Eén dissonant echter waar tot in lengte van dagen nog over nagesproken zal gaan worden. Iets wat totaal niet bij het vijfde past en nog nooit is gebeurd in de bijna 25 jarige historie in het vijfde. Schandalig dat dit op ons niveau moet gebeuren, met kinderen, partners en ouders langs  de lijn die echt hun ogen en vooral hun ogen niet konden geloven. Dit nooit meer! Dus hieronder even een snelcursus zoals die op internet te vinden is onder: https://www.knvb.nl/downloads/bestand/1500/verenigingsbox—aanvoerders

Wie de band past, trekt hem aan….

Nr 14

Aanvoerders: rol voor, tijdens én na wedstrijd of training

De aanvoerder heeft een belangrijke leiderschapsrol voor, tijdens en na het voetballen. Welke rol verwacht jouw vereniging precies van de aanvoerder?

En wat verwachten de spelers? Spreek samen duidelijk uit wat de verwachtingen zijn. Maak hierover ook afspraken.

Als aanvoerder:

– spreek je teamgenoten aan op hun gedrag voor, tijdens en na de wedstrijd;
– ben je het aanspreekpunt tijdens de wedstrijd en verantwoordelijk voor je team;
– ben je het verlengstuk van de coach;
– ben je de spreekbuis van het team naar anderen;
– ben je het aanspreekpunt van het team voor de vereniging;
– ben je een voorbeeld voor anderen.

Hoe kun je aanvoerders begeleiden?

Gedurende het seizoen zijn er meerdere momenten om met de aanvoerders binnen de vereniging aan de slag te gaan. Zorg dat zowel het bestuur, de trainer/coach, als het team een moment inruimt om afspraken te maken met de aanvoerder.

Het team

Maak aan het begin van het seizoen met het team duidelijke afspraken over de rol van de aanvoerder. Wat is zijn rol tijdens de wedstrijd? En wat is precies zijn rol erbuiten? Voer dit gesprek met het hele team. Zo zorg je dat iedereen achter de aanvoerder en de afspraken staat en weet wat hij kan verwachten.

De trainer of coach

Voer als trainer of coach gedurende het seizoen een aantal gesprekken met je aanvoerder:

– Voer een eerste gesprek in zijn rol als aanvoerder: kan de aanvoerder de rol aan? Voelt hij of zij zich gemakkelijk in de rol? Waar kun jij als coach nog extra ondersteunen?
– Voer regelmatig tussendoor een gesprek. Bespreek de rol van de aanvoerder en stel deze zo nodig bij.
– Voer halverwege het jaar een gesprek om te evalueren: wat gaat goed, wat kan beter?
– Voer aan het einde van het seizoen een afsluitend gesprek.

Wat is het resultaat?

Het resultaat van de verschillende bijeenkomsten en gesprekken: een zelfverzekerde en goed geïnstrueerde aanvoerder per team!

De aanvoerder weet dat het bestuur, het team en de coach achter hem staan. Zo kan hij zijn rol beter vervullen en waar nodig medespelers aanspreken.

Casustieken

Situatie 1: ruzie binnen het team

Twee spelers in het team kunnen niet met elkaar overweg. Buiten de vereniging waren zij beste vrienden, maar er is iets gebeurd wat dit heeft veranderd. Beide spelers proberen nu hun teamgenoten te overtuigen dat ze geen contact meer moeten hebben met de ander. Wat doe jij als aanvoerder?

Situatie 2: goede training

Na afloop van een training zijn jij en je teamgenoten heel enthousiast. De oefeningen waren goed en ook over de afwisseling zijn jullie positief. Deze training was leuker en sloot beter aan dan voorgaande trainingen. Wat doe je als aanvoerder?

Situatie 3: gestaakte wedstrijd

In een spannende wedstrijd, waarin beide teams aan elkaar gewaagd zijn, ontstaat een opstootje.. . De gemoederen lopen zo hoog op dat de scheidsrechter de wedstrijd staakt. Jij ziet dit als aanvoerder allemaal gebeuren. Wat doe je?

Situatie 4: negatieve coach

Jouw coach loopt de hele wedstrijd negatieve opmerkingen te maken tegen de scheidsrechter. Je merkt dat je teamgenoten daardoor afgeleid worden en slechter gaan spelen. Wat doe je tijdens of na de wedstrijd?

Situatie 5: geweldige wedstrijd!

Jij en je team spelen een geweldige wedstrijd. Helaas, jullie winnen net niet! Dat leidt tot teleurstelling en de vraag: door wie komt dat? Wat doe je als aanvoerder na de wedstrijd?

Situatie 6: rommel in kleedkamers

Je wordt door het bestuur aangesproken dat jouw team na de wedstrijd en trainingen een zooitje achterlaat in de kleedkamer. Flesjes drinken blijven liggen en de vloer wordt niet droog gemaakt. Ben jij het aanspreekpunt voor het bestuur om dit soort dingen te bespreken?

Situatie 7: tevreden scheidsrechter

Je krijgt na de wedstrijd een compliment van de scheidsrechter. Hij vindt dat je team goed omging met een waarschuwing en sportief gespeeld heeft. Wat doe je als aanvoerder?

Situatie 8: wangedrag

Jij bent het als aanvoerder niet eens op de manier waarop er door een andere speler wordt gevoetbald. Je gaat tekeer en scheldt hem ten overstaan van je eigen team, de tegenstander en het publiek uit. Na de wedstrijd kom je tot bezinning en biedt hem alleen jouw excuses aan. Is dit voldoende?