VVOG 5 – wit-zwart ’36 5

6 nov 2016

Om 12:10, vijf minuten eerder dan gepland, besluit ik een einde te maken aan de wedstrijd: VVOG A3 – Wit Zwart A2. Uitslag 1-8. Nu maar niet hopen dat dit een voorbode is voor de wedstrijd van ons 5e.

Op het veld aangekomen met een iet wat te klein nr 11 shirt mag ik alsnog dit kledingstuk inwisselen voor het blauwe nr1 tricot. Voordat ik het in de gaten heb fluit scheidsrechter A. K. voor het begin van de wedstrijd.

Voordat ik met de opstelling kom, valt het mij op dat er drie soorten namen in het veld gebruikt worden: voor, achter -en bijnamen. Bij de tegenstander hoorde ik oa Wortel, Honing, Nico, Dirk en Dol. Voor de eerste twee namen hoop ik toch dat het achternamen zijn.

Echter, in ons team worden de meesten op hun voornaam of bijnaam aangesproken op, nooit op iemands achternaam, op eentje na…..Marco Aartsen. Zelfs op het white board wordt zijn achternaam gekalkt.

Hieronder de opstelling met de achternamen, op eentje na.

In de goal Mak
Achterhoede van links naar rechts: Heldoorn jr, Marco, Heldoorn sr, Nijveld sr.
Op het middenveld van links naar rechts: Hannessen, Nijveld jr, Stade, de Vries sr
Voorin: Teune en de Zwaan.
Vlagger: Olofsen
Supporters: Vledder, de Vries jr, vd Vliert, de Heer, Brandsen, en vd Berg.

Samenvatting vd wedstrijd vanuit de goal gezien:

Het begint wat rommelig, zoals we eigenlijk elke wedstrijd beginnen, lange halen naar voren, vaak de ruimtes zoeken achter de verdediging. Als we er uit komen is het ook gelijk gevaarlijk. Heldoorn jr vindt dat we teveel achteruitlopen, “hup, van die goal af”. Het subtiele van deze uitspraak is, dat ene Honing van wit-zwart antwoordt met de zin: “Jongens, we moeten niet achteruit gaan lopen….”

Op het moment dat we de boel achterin goed op orde hebben, komt de tegenstander onverdiend op 0-1: degene die aanlegt, krijgt nét iets teveel tijd, maar de bal caramboleert via de rug van Heldoorn sr in het doel. Eigenlijk is dat ook het enige wapenfeit van de stinkdieren in deze eerste helft. VVOG 5 wordt echter sterker en sterker. Een bal van de Zwaan komt tegen de paal, ook de rebound van Hannessen gaat naast, een vrije trap van Nijveld jr raakt de onderkant van de lat, wel of geen goal?, er wordt, gelukkig, beter en beter gevoetbald…..

2e helft wissel: Olofsen voor Marco.

Het goede voetbal gaat verder, de dalmatiërs komen er niet meer aan, de bal gaat van voet tot voet, er is nog meer strijd dan de eerste helft, de tweede bal is duidelijk voor ons. Een vloeiende aanval met “bewegende-mensen-zonder-bal” leidt tot de 1-1 van de Zwaan.  Een enorme hagelbui legt helaas voor ons het spel seuben en dertig seconden stil. Wat een contrast: Met het kiezen van de speelhelft keek ik met een schuin oog nog naar de laaghangende zon wat resulteerde in een bijna 0-1 na seuben seconden. Ik zag de bal onder een verkeerde hoek aankomen, wat resulteerde in een stuiterbal die nog net voor de goede kant van de lijn gegrabbeld kon worden.

Na wat geschuil onder een boom wat overigens geen hol hielp, konden we verder op een spekglad veld, wat resulteerde in een onverdiende voorsprong van de orkas: ik dacht de bal wel even rechts van me op heuphoogte te pakken, liet m glippen en de bal lag in het doel.

Gelukkig was dit pleziertje voor de eksters van korte duur, want niet veel later een vooral hoge uittrap caramboleerde dit keer voor ons, gunstig tegen de electrische bedrading aan, waarna de bal met nóg meer energie op het veld voor de voeten van Stade neerplofte en meteen Hannessen diep stuurde die dat buitenkansje niet onbenut liet.

Een heerlijke volley van de Vries resulteerde in de verdiende 3-2 voorsprong. Er kwamen zelfs kansen op 4-2, maar helaas viel de goal aan de andere kant. Hun linksvoor trok 3! Spelers van ons naar zich toe, waardoor er in het midden iemand vrij kwam, die rustig de bal in de verre hoek schoot.

Blij met een punt? Neen, in geen geval. De pinguïns hebben geen moment in de wedstrijd gezeten. Als wij nu eens een wedstrijd beginnen zoals we vaak een tweede helft beginnen worden we met twee vingers in de neus kampioen. We moeten juist vooral dat doen waar we goed in zijn, en ons niet leiden door de angst.

Aldus naar eer en geweten op mijn HUAWEI smartphone getikt.